Noe mer drivende underholdende enn filmen Jurassic Park fantes ikke for en del år siden. Den litt komiske ideen om en øy full av forhistoriske dinosaurer var en tanke som var fortreffelig, men ikke noe mer enn det. Virkelighetens Jurassic Park var langt fra en idé noen så på som mulig.

For at man skulle kunne ta DNA fra en forsteinet mygg som hadde stukket en helt tilfeldig dinosaur som levde for millioner av år siden, var en så underfundig idé, at filmen ble sett over hele verden. Selv den dag i dag er filmen og dens mange oppfølgere populære, men dog med en ny bevissthet.

Så – hva tror du? Kan CRISPR metoden være med på å skape en slik lignende virkelighet? Forskerne fortviler, for teknologien er både rimelig og enkel å ta i bruk, selv om man ikke aner konsekvensene av den.

Filmentusiaster som vil gjøre fantasien reell

For med vitenskap og forskning har vi klart å skape et potensielt farlig våpen. Med CRISPR metoden er det noen som ser muligheter, mens andre er mer skeptiske. Det er en lek med de aller minste bestanddelene og atomene i alle levende ting. Et genialt stykke vitenskap som har blitt tatt i bruk på laboratorier verden over. Som i beste fall kan kurere farlige sykdommer og bedre verden rundt oss. Men også skape og gjenskape monstre som kun hører fortiden til. Men hvem som helst kan benytte teknologien, da den både er oppfunnet og klar for utprøving? Vi aner bare konturene av farene som kan skapes med en teknologi som CRISPR metoden står for.

Kanskje den allerede er tatt i bruk for å få tilbake Tyrannosaurus Rex og andre fryktinngytende skapninger også? Kanskje vi kan temme slike rovdyr, men kanskje vi ikke kan det? Som i filmen går heller ikke alt etter planen. For med CRISPR metoden kan man klippe og lime som man vil. Men stopp en hal, trenger man ikke DNA fra en ekte dinosaur som levde for evigheter siden?

Dinosaurer og andre forhistoriske dyr

Det er helt riktig at forskerne ville måtte skaffe til veie DNA fra en ekte dinosaur. Med tanke på at DNA ikke overlever i så mange millioner år (65 mill. år siden de siste dinosaurene døde ut), så mener forskerne at det ikke vil være mulig. Men det betyr ikke at de ikke kan lage dinosaurus-lignende vesen. Og frykten er at de til og med kan lage vesen som er enda farligere og potente kreaturer enn dinosaurene som levde for millioner av år siden. Blodtørstige, kalkulerende, smittebefengte drapsmaskiner som vi ikke kan kontrollere.

Om det er en velociraptor eller spinosaurus de vil etterligne, så vil de kunne ha stor negativ påvirkning på hele verden slik vi kjenner den i nåtiden.

Blanding av rovdyr

Men det mest sannsynlige scenarioet er en blanding av rovdyr vi kjenner i dag, med forsterkede egenskaper. En lynrask leopard-bjørn, en hvalross-puma med huggtenner, kjøttetende ulve-hester eller kanskje fryktinngytende insekt-måker? Hvem vet hva denne teknologien kan skape for fryktelige dyr. Slike fabeldyr har funnes i litteraturen i tusenvis av år, så hvorfor ikke i virkeligheten?

Vi vil kanskje ikke forstå hva som skjer før katastrofen har skjedd. Som en episode av en grøssere du har sett på Netflix. Dyr som blir manipulert til å utføre groteske handlinger. Som en zombieaktig piraja stim, en enorm hvithai eller blekksprut fra dypet, en grizzlybjørn med kjempeklør. Det fins ikke grenser for hva man frykter CRISPR kan gjøre.

Menneskeskapte monstre

Hvorfor skal noen ha ønske om å terrorisere andre med menneskeskapte monstre? Det kan handle om maktbegjær, hevnlyst eller ren og skjær galskap. Vi bør aldri slippe denne metoden fri, da konsekvensene kan bli fatale. Man kan bare gå til litteraturen for å se hva mennesket har kommet opp med ideer til slike monster. Og selv om det bare skulle være til menneskets forlyst, så er det ingen god tanke.

Hva er de verste egenskapene vi kan skape med CRISPR?

Det er ikke sikkert vi kan genredigere mellom rasene, men om det var mulig kan vi se for oss en rekke scenario. Dersom man tar de mest elleville egenskapene og setter dem sammen, ville man kunne få kreaturer som bare finnes i skrekksjangeren. En Demogorgon, en Gargantua, en Beelzebub eller annen type djevelsk demon!

Egenskapene som kan gjøre mest skade er for eksempel styrke, hurtighet, smidighet, flyge-egenskaper, manipulasjon, smitte eller utsondring av giftige gasser.

Så til slutt, hva om de kunne skape dyr med menneskelige egenskaper? Det ville vært det aller farligste utfallet av dem alle!