Bør CRISPR noen gang bli lovlig?

CRISPR er en metode som kan forandre gen permanent og regnes som en av de farligste teknologiene som truer menneskeheten i dag. En metode som hylles som en løsning på alle verdens problemer, menneskers lidelser eller klimautfordringer, kan bli alt annet enn noe positivt. Det er ikke nødvendigvis metoden i seg selv man ser på som faren, men erfaringen vi har med farlige ting i feil hender.

Vi har lignende eksempler på det. Det er nærliggende å tenke på kjernekraft, som ble brukt til å lage våpen. Forferdelige våpen som drepte hundretusenvis av mennesker under andre verdenskrig, og som gjorde landområder ubeboelige. Teknologien i seg selv kunne vært brukt til å produsere uendelig fornybar energi som kunne ha elektrifisert hele verden. Så bør CRISPR noen gang bli lovlig?

Hindre sykdommer – men hvordan?

Med stadig mer overbefolkning, dårligere kår for mennesker og dyr, miljøkatastrofer og nye skumle sykdommer, er forskerne ute etter en kur som kan helbrede alle. CRISPR metoden har for mange blitt den ultimate kandidat. For ved å bruke en kjemisk saks til å kutte deler av DNA, skal sykdommer kunne helbredes og plager fjernes. Det virker nesten som et mirakel på høylys dag. Men det var kanskje for godt til å være sant?

Det har vist seg å ikke være like enkelt i praksis. Forholdene er så små og metoden så vanskelig å fungere perfekt. Vi antar at vi gjør alt riktig fordi det ser slik ut, men i realiteten klipper man på feil sted. Og hvilke konsekvenser kan det få? I følge Tidsskriftet Den Norske Legeforening ble det omtalt i en rapport https://tidsskriftet.no/2019/01/fra-andre-tidsskrifter/crispr-mindre-presist-enn-forst-antatt fra Nature Bioteshnology at metoden er mye mindre sikker enn man først hade trodd da teknologien ble offentliggjort..

Kloning – hvor blir det av sjelen?

Med CRISPR fikk man mulighet til å klone kjæledyr. Noe som i utgangspunktet aldri var intensjonen. Vi har alle hørt om sauen Dolly og apekatten Robert. Samtidig er det på en måte slik at vi ikke føler oss trygge for at mennesker har blitt klonet. Hvor blir det av det menneskelige om man er rent klonet fra en annen person? Blir det på en måte som å gi liv til en robot, eller en klump av kjøtt og blod som aldri ville eksistert uten påvirkning fra mennesker?

Disse etiske spørsmålene setter oss i en vanskelig situasjon. Vi kan bare ikke la det gå så langt. Mange tror kloning betyr muligheten for evig liv, men det vil garantert ikke være deg som går rundt der ute.

Nysgjerrigheten vil bli vår bane

Vi er alle enige om at en av de viktigste driftene til mennesker er utvikling. Det å finne opp ny teknologi, finne nye muligheter for fredelige samfunn, utforske havet og ikke minst universet, gir mennesker mening. Men vi mener at CRISPR metoden ikke er veien å gå.

Det blir som Murphys lov, for det som kan gå galt, vil på et eller annet tidspunkt gå galt. Det handler om kaosteori og psykologi. Blandingen kan bli potent, og forvandle verden til noe ennå verre. Vi vet ikke konsekvensene, men vi vet at det blir farlig.

Hva er det med CRISPR som gjør det farlig?

Så hva er det som er så farlig tenker du kanskje. For å forstå det så må man se på det menneskelige sinn. Ethvert menneske vil til enhver tid ønske å tilegne seg fordeler og velvære. Det kan virke banalt, men tenk på det selv.

Kanskje det er å ta en femtilapp som ligger på bakken, eller å slappe av når sjefen går i møtet. I de store sammenhenger ser vi at hele grupper av mennesker holder andre under press for å tilegne seg egne fordeler. Maktbegjæret har ingen grenser og vil garantert bli brukt av uærlige personer for å utnytte seg av CRISPR metoden. Hva kan de gjøre:

  • Gi diagnoser som skaper et medisinsk behov
  • Bruke det i landbruket for å tjene mer penger
  • True mennesker med bruk av genredigering
  • Skape flere konflikter med usanne anklager
  • Lage våpen i form av genredigerte skapninger
  • Genredigere idrettsutøvere for å berike seg

Vi har alle muligheter til å redde verden om det er det vi ønsker. Vi har masse god teknologi som kan gjøre verden mer levedyktig for enda flere. Men vi kan ikke bruke teknologi vi ikke vet konsekvensene av. CRISPR metoden blir lovprist av forskere verden over, men også bannlyst av flere.

Menneskers søken etter den perfekte verden har ikke nådd sin ende. Og vi vil garantert fortsette å lete etter løsninger som kan hjelpe flere mennesker i å ha verdige liv. Men like klart er det ikke når det gjelder CRISPR metoden. Den har satt håpet i tusenvis av menneskers øyne, men også skapt frykt i hodene til mange eksperter.

Det er tydelig at metoden har potensialer, men det er like sikkert at den på nåværende tidspunkt kan være farligere enn vi noen gang hadde fryktet.